top of page

Innofood-tapahtuma

Virpi Niemistö kirjoitti Ilkka-Pohjalaiseen (9.9.2023) jutun, jossa me olemme mukana!

Kansainväliseen Innofood-tapahtumaan Seinäjoella osallistui yli sata henkeä! Alla artikkeli kokonaisuudessaan.


(Kuva: Tomi Kosonen)
𝗞𝗮𝗹𝗮𝘁 𝗷𝗮 𝘀𝗶𝗽𝘀𝗶𝘁 𝘆𝗹𝗹𝗮̈𝘁𝘁𝗶𝘃𝗮̈𝘁 𝘁𝗮𝗻𝘀𝗸𝗮𝗹𝗮𝗶𝘀𝗲𝗻


Kansainväliseen Innofood-tapahtumaan Seinäjoella osallistui yli sata henkeä ja puhujia oli noin 40.


Suomalaiselle ruualle pitää saada iskostettua samanlainen mielikuva kuin mitä Made in Italy eli ”tehty Italiassa” tarkoittaa kengissä. Näin sanoo talouslehti Forbesin maailman lupaavimpien nuorten start up -yrittäjien listalle yltänyt tanskalainen Nima Sophia Tisdall.


Tisdallin perustama Blue Lobster -yritys on kehittänyt sovelluksen, joka yhdistää kalastajat ja asiakkaat ilman välikäsiä. Se toimii tällä hetkellä neljässä maassa, mutta yritys aikoo Tisdallin mukaan laajentua edelleen.

– Toivottavasti voimme tulevaisuudessa toimia myös Suomessa. Tisdall vieraili Seinäjoella ruokakeksintöihin ja kehitysyhtiöihin keskittyneessä Innofood-tapahtumassa.


Tanskan elintarvikevienti on lähes kymmenkertaista Suomeen verrattuna. Tämä perustuu Tisdallin mukaan paitsi sikäläisen elintarviketuotannon ja -jalostuksen Suomea suurempaan mittakaavaan niin myös onnistuneeseen brändäykseen.

– Tanskalaiset ruuat on miellytty laadukkaiksi skandinaavisiksi tuotteiksi.

Tisdallin mielestä myös ja ennen kaikkea suomalaisella ruualla on kaikki edellytykset korkean laatumielikuvan syntyyn ja ylläpitoon.

– Suomalaista ruokaa tuotetaan lähellä ja luonnollisesti.


Seinäjoen vierailu oli Tisdallin ensimmäinen kerta Suomessa.

– Hyppäsin ikään kuin Helsingin yli, kun tulin heti ensi käynnilläni Seinäjoelle. On hyvä muistaa, että Suomi on paljon muutakin kuin pääkaupunkinsa, samoin kuin Tanska on muutakin kuin Kööpenhamina.

Toisaalta Tisdall kehottaa Pohjoismaita yhteistyöhön niin maiden sisällä kuin niiden kesken.

– Suomalainen ruoka on ulospäin suomalaista ruokaa, oli se sitten tehty missä päin Suomea tahansa. Myös pohjoismainen ruoka on muualla päin maailmaa tunnettu koko aluetta koskeva käsite.


Yhteinen pohjoismainen ruokakeskittymä oli yksi Innofood-tapahtuman pääpuheenaiheista.

Nima Tisdall kertoo vierailevansa mieluusti matkoillaan paikallisissa ruokamarketeissa. Näin myös Seinäjoella, jossa Tisdallin oli yllättänyt muun muassa nahallisten kalafileiden laaja valikoima.

– Teillä on myös paljon Tanskaan laajempi valikoima erilaisia eri makuisia ja mallisia sipsejä, hän naurahtaa.

Ruokakorin hinnan Tisdall arvioi olevan hyvin sama Suomessa ja Tanskassa.

– Jotkut tuotteet ovat halvempia toisessa maassa ja toiset toisessa.

Innofood-tapahtumaan osallistui yli sata henkeä ja puhujia oli noin 40.


Tilaisuudessa esittäytyi myös lehtimäkeläisen Vuokko Yli-Kesäniemen Start up -yritys Pure Garden.

– Kiinnostuin valkosipulista agrologiopiskelujeni aikaan. Kun kuulin mustavalkosipulista, halusin oppia ja tietää siitä lisää, joten lähden Unkariin oppimaan sen valmistuksesta, Yli-Kesäniemi kertoo.

Mustavalkosipuli on luontaisesti fermentoitu valkosipuli, jonka maun sanotaan olevan makeanhapahko ja pehmeän valkosipulinen. Siinä on myös aavistus lakritsijuurta ja täyteläistä umamia.

Hiilenmustan värin valkosipuli saa kypsyessään viikkoja alhaisessa lämpötilassa ja tarkkaan säädetyissä kosteusolosuhteissa.


Yli-Kesäniemi pyörittää start up - yrityksen rinnalla myös maatilaa. Sen lisäksi hän hankkii valkosipuleita sopimusviljelijöiltä.

– Suomen puhtaan maaperän kaltaista ei ole muualla.

Pure Gardenin valikoimissa on nyt muutamia eri mustavalkosipulituotteita. Niitä myydään osassa paikallisia marketteja.

– Koko ajan pitää suunnata tulevaisuutta kohden. Kansainvälisyys houkuttelee ja siihen on saanut tästä kokoontumisesta verkostoja ja ideoita, Yli-Kesäniemi sanoo.

 

4 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kasvis-epas

Comments


bottom of page