top of page

Lyckad matmässatrots ovanligt blöt inledning

Päivitetty: 19. syysk. 2023

Vi har varit med i tidningen!😀

"Vuokko Yli-Kesäniemi från Möljän Tila i Lehtimäki har nyligen grundat Pure Garden Oy där hon förädlar egenhändigt odlad vitlök till svart vitlök. När vitlök värmebehandlas i flera veckor blir den svart, sötyrlig, mjuk, lite kladdig och rik på umami. Samtidigt ökar hälsofördelarna."08.09.2023


Svart vitlök

"När Vuokko Yli-Kesäniemi från Möljän Tila i Lehtimäki studerade till agrolog för några år sedan kom hon i kontakt med fermenterad svart vitlök tack vare en gästande lärare från Ungern.

Det här väckte ett starkt intresse hos Yli-Kesäniemi som valde att fördjupa sig i den något ovanliga produkten och sedan ett par år jobbar hon med att förädla egenhändigt odlad vitlök till svart vitlök i sitt nygrundade företag Pure Garden Oy.

Hon förklarar att jäsningsprocessen är naturlig och går till så att vanlig vitlök genomgår en långdragen Maillardreaktion* då den i sex veckor ugnskokas på låg värme under kontrollerade luftfuktighetsförhållanden.

Med tiden blir vitlöken svart, sötsyrlig, mjuk och något kladdig. Den får en ton av lakritsrot och blir rik på umami.

Under behandlingen försvinner den kännspaka vitlöksdoften liksom den skarpa smaken, samtidigt som vitlökens hälsoeffekter ökar ytterligare.

Yli-Kesäniemi har för avsikt att framöver söka kontraktsodlare så hon får mer tid att satsa på utvecklingen av sina Black Garlic-produkter.

– Jag vill erbjuda en produkt som väcker intresse och som tar en med till en annorlunda smakvärld, säger hon. Receptet till såsen är mitt eget, produkterna är lätta att använda och passar både till varma och kalla rätter."


Text: Cia Hemming

Foto: Cia Hemming

5 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kasvis-epas

Comments


bottom of page